Eten op verschillende tijden kan je lichaam helpen zijn natuurlijke klok te resetten
Vliegen door tijdzones (meestal oostwaards, of tegen de klok in) kan je interne biologische klok in de war brengen. Er gaat niets boven jetlag om een veelvlieger een geval van moeheid, slapeloosheid en irritatie te bezorgen.
Waarom de vervelende bijwerkingen? De schuld ligt bij ontwrichte circadiane ritmes, of 24-uurs cycli in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jetlag te lijf te gaan, een zonnebril dragen, gehydrateerd blijven, strategische hazeslaapjes.
Nu kunnen we er nog één aan de lijst toevoegen: volgens een in het blad Cell Reports gepubliceerd nieuw onderzoek kan het plannen van maaltijden het lichaam helpen bij het resetten van de interne klok.
Onderzoekers zijn begonnen met de aanname dat de interne klok van het lichaam verbonden is met het metabolisme. Ze hebben 10 jonge mannen voor 13 dagen in een laboratorium gezet en ze elke vijf uur drie identieke maaltijden gegeven, de eerste keer ongeveer 30 minuten nadat ze wakker warden. Na ongeveer zeven dagen hebben ze het maaltijdschema veranderd naar een later tijdstip, hoewel nog steeds om de vijf uur.
De onderzoekers ontdekten dat het nieuwe schema geen invloed had op de eetlust, slaappatronen van de mannen, noch op de belamgrijkste klokfunctie van de hersenen- maar het veranderde wel aanzienlijk de bloedsuikerlevels.“We gingen wel uit van enige vertragingen in de ritmen na de late maaltijden, maar de omvang van de verandering in de bloedsuikerspiegel was verrassend,” zei Jonathan Johnston, Ph.D., van de Universteit van Surrey. “Dat andere metabolische ritmes, inclusief bloedinsuline en triglyceride niet veranderden was wel verrassend.”
Het onderzoek toonde aan dat een vertraging in tijdstip van maaltijden van vijf uur een vertraging van vijf uur uitlokte in de interne bloedsuikerritmes. Onderzoekers denken dat de verandering een gevolg is van de perifele metabolische klok, niet de‘hoofdklok’ in de hersenen. Een‘klokfunctie’ -gen in vetweefsel vertraagde ook met ongeveer een uur, en bewees nog meer toe dat maaltijdtijden onze moleculaire klokken kunnen beïnvloeden.
Toekomstig onderzoek kan wetenschappers helpen uitzoeken hoe strategische maaltijdplanning mensen kan helpen omgaan met circadiane storingen of hoe veelvliegers minder last kunnen ondervinden van jetlag.
Meest recente reacties