Hoe jij slapeloosheid kan tegengaan en vermijden
Heel wat onder ons ervaren dagelijks situaties waarbij we niet eenvoudig in slaap kunnen vallen. Sommigen worden zelfs wakker in de nacht en blijven dan uren op. Wanneer jij vaak met dergelijke situaties geconfronteerd wordt, kan dat betekenen dat je lijdt aan slapeloosheid.
Slapeloosheid is het onvermogen om in slaap te vallen en te blijven tijdens de nacht, wat resulteert in een non-restoratieve slaap. Aangezien iedere mens een andere hoeveelheid slaap nodig heeft, wordt slapeloosheid gedefinieerd door de kwaliteit van de slaap en hoe we ons voelen nadat we wakker worden, en dus niet door het aantal uren slaap.
De symptomen van slapeloosheid zijn:
- moeilijkheden om in te slaap te vallen, zelfs wanneer je moe bent
- wakker worden tijdens de nacht
- vermoeid wakker worden
- vroeg wakker worden in de ochtend
- moeilijkheden om te concentreren tijdens de dag
- moeilijkheden om in slaap te vallen wanneer je bent wakker geworden
Om slapeloosheid te behandelen, moet je opzoek gaan naar de belangrijkste oorzaken ervan. Emotionele problemen zoals stress, angst en depressie zijn verantwoordelijk voor de helft van de gevallen. Jouw dagelijkse gewoontes en slaaproutine kunnen echter ook belangrijke factoren zijn.
Probeer jezelf de volgende vragen te stellen om na te gaan waarom je aan slapeloosheid leidt:
- Ben je gestresseerd?
- Voel jij jezelf depressief of emotioneel vermoeid?
- Worstel jij met angst(aanvallen)?
- Ga je door een moeilijke periode van je leven?
- Neem jij medicatie die mogelijks slapeloosheid als bijwerking heeft?
- Lijdt je aan gezondheidsproblemen die mogelijks slapeloosheid veroorzaken?
- Is jouw slaapomgeving comfortabel?
Om de strijd met slapeloosheid tegen te gaan, zijn er twee belangrijke factoren die je in acht moet nemen: een rustige, comfortabele slaapomgeving en een ontspannende routine voor het slapengaan.
Eerst en vooral: zorg ervoor dat jouw slaapkamer rustig, donker en koel is. Eender welke storende factoren zoals geluid, licht, een te koude of te warme temperatuur en een oncomfortabele matras os kussen kunnen je slaap verstoren en moeilijkheden veroorzaken. Probeer geluid tot een minimum te reduceren: schakel de TV uit, gebruik oordopjes en sluit het raam als er teveel geluid buiten is.
Zorg dat je een regelmatige slaaproutine naleeft. Wees de beste vriend van je biologische klok en probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen, zelfs in het weekend. Op die manier went je lichaam aan jouw slaaproutine en weet het precies wanneer het tijd is om te gaan slapen en wakker te worden.
Schakel alle schermen tenminste een uur voor bedtijd uit. Beeldschermen stralen een blauw licht uit die de productie van melatonine verhindert en slaperigheid tegengaat. Probeer in plaats van naar de TV of je smartphone te staren een andere, ontspannende activiteit uit zoals een boek lezen of luisteren naar zachte muziek.
Probeer actieve bezigheden voor bedtijd te vermijden. En ja, dat betekent ook dat je moet stoppen met berichtjes op jouw smartphone te sturen, op sociale mediaberichten te reageren en ruzie maken met je partner of familie.
Vermijd dutjes. Een dutje tijdens de dag kan het moeilijker maken om ’s nachts in slaap te vallen. Als je echter echt moe bent, probeer dan maximaal 30 minuten te slapen, en dat enkel voor drie uur ’s middags.
Dankzij de bovenstaande informatie en tips weet je voortaan wat slapeloosheid veroorzaakt en hoe je het kunt tegengaan. Probeer te luisteren naar je lichaam en een slaaproutine te ontwikkelen zonder onaangename verstoringen.
Meest recente reacties