Stel opnieuw jouw innerlijke klok in voor een betere slaap
Zich houden aan een strikt schema en professionele hulp zoeken als dat nodig is, kunnen helpen om jouw slaaptijden bij te sturen als het werk of andere factoren dat vereisen.
Moet je jouw normaal slaapschema veranderen? Met de juiste leiding, zal je dat wel mogelijk zijn.
Ons slaapschema bepalen
De meesten onder ons passen zich aan, aan de verwachtingen van de maatschappij door ons slaappatroon aan te passen aan de begin en eindtijden van de school en de dagelijkse arbeid. Maar neem die factoren weg, en bij veel mensen zal de interne klok een verschillende timing vertonen.
Dit circadiaan ritme beïnvloedt alles, van de cyclus van onze lichaamstemperatuur en de ritmes van slaap en waakzaamheid tot het afscheiden van bepaalde hormonen zoals melatonine en cortisol. Het reageert ook op signalen in onze omgeving zoals licht en duisternis, en het kan worden beïnvloed door de leeftijd als we ouder worden.
Ons Slaappatroon: Leeuwerik of nachtuil?
Veel mensen hebben een natuurlijke neiging om ofwel vroeger op te staan of later te gaan slapen omwille van hun genetische ingesteldheid. Maar bij bepaalde gelegenheden, kunnen bepaalde genen die de interne klok beheren, zorgen voor echte stoornissen in het circadiaan ritme, hetgeen dan eigenlijk extremen als ‘leeuweriken en nachtuilen’ geeft, afhankelijk van de stoornis.
Het versnelde-slaapfasesyndroom (ASPD) heeft invloed op ongeveer 1 percent van de volwassenen – een hoger percent voor bejaarden- en resulteert in het feit dat deze mensen vroeger naar bed gaan en vroeger opstaan dan wat eigenlijk als normaal beschouwd wordt.
Het vertraagde-slaapfasesyndroom (DSPS) komt veel meer voor, zowat 15 percent van de tieners en volwassenen hebben dit volgens de rapporten. Zij die DSPS hebben gaan naar bed in de vroege morgen tussen 1 u. en 4 u. en worden dus ook later wakker, zo tussen 8 u. en 11 u. in de voormiddag.
Terwijl deze extreme nachtuilen nog diep slapen, lopen ze wel het risico om een slaaptekort op te lopen omdat ze hun lichaam moeten dwingen om wakker te worden om naar school of het werk te kunnen gaan.
Je interne klok opnieuw instellen
Omdat ons lichaam zo geprogrammeerd is dat het nood heeft aan bepaalde slaap- en actietijden, bestaat er toch hulp voor deze extreme ‘leeuweriken en nachtuilen’. Mensen met het versnelde slaapfasensyndroom die hun interne klok wensen te verschuiven zouden een dokter of een slaapspecialist moeten raadplegen.
De behandeling voor het vertraagd slaapfasensyndroom gebeurt ook meestal in samenwerking met een dokter of slaapspecialist die vaak het uur om naar bed te gaan langzaam zal verschuiven tot het gewenste uur. Eens dat bereikt wordt, moet een strikte regeling van het slaappatroon aangehouden worden, omdat zelfs één enkele nacht anders de interne klok weer kan omzetten. Men kan ook blootstelling aan helder licht in de morgen en het vermijden van helder licht of buitenlicht ‘s avonds inschakelen.
Het vraagt tijd en geduld, te samen met de juiste medische begeleiding, maar het is wel mogelijk om jouw interne klok simultaan met de rest van de wereld te laten lopen, als dat nodig is.
Meest recente reacties