Waarom is zout gevaarlijk voor de gezondheid?
Een overdreven consumptie van zout is direct gerelateerd aan allerlei ernstige gezondheidsproblemen.
De hoeveelheid zout in je bloed wordt gereguleerd door de nieren. Aangezien de moderne maatschappij bijna tweemaal zoveel zout naar binnen werkt dan normaal goed is, proberen de overheden van verschillende landen hun inwoners bewust te maken over de schadelijke effecten van zout.
Wanneer de dagelijkse inname van zout hoog ligt, worden de nieren overweldigd door de moeite die ze moeten doen om al het overtollige natrium uit je bloed te filteren. Hierdoor ontstaan allerlei onevenwichtigheden op urinaal niveau. Bovendien leiden mensen die te veel zout consumeren ook vaak aan hypertensie.
Hartfalen, nierstenen, oedeem, beroertes, kanker en osteoporose zijn slechts enkele gevolgen van een overdreven inname van zout.
Hoewel het lichaam nood heeft aan een kaliumrijk dieet, en dus niet natrium (zout), bieden moderne voedingspatronen vaak exact het tegenovergestelde, een schadelijk voedingspatroon dat ons gevoelig maakt voor allerlei ernstige kwaaltjes en ziektes. Om ervoor te zorgen dat onze inname van zout gematigd is, raden artsen ons aan om voornamelijk onverwerkte voedingswaren te consumeren, in combinatie met heel wat fruit, groenten en hele granen.
Daarnaast kan de volgende suggesties erg nuttig van pas komen:
- vermijd gepikkelde groenten, olijven, verwerkte vleeswaren, kaas, vis en ingeblikte voedingswaren.
- vermijd fastfood en andere verwerkte maaltijden.
- vervang zout met zeezout of Himalayazout, aangezien beiden meer mineralen bevatten.
- verander jouw culinaire gewoontes, kookstijl en gebruik minder zout voor je creaties.
- zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en drink tenminste 2 liter water per dag.
Meest recente reacties