Waarom Leven in de Stad mogelijk slecht voor je is en Hoe je het Beter Maakt
Het bos ingaan, genieten van bomen en de natuur, frisse, zuivere lucht inademen – klinkt goed, nietwaar?
Het is dus geen verrassing dat meerdere onderzoeken zeggen dat een wandeling in het bos goed voor de gezondheid is. In ultra-stedelijk Japan hebben ze er zelfs een woord voor: shinrin-yoku, vrij vertaald als’bosbad’, wat neerkomt op door het bos dwalen en aan mindfulness doen. Het klinkt misschien gek, maar volgens een onderzoek uit 2011 zorgt het voor een aanzienlijk lagere bloeddruk. En simpelweg in de buurt van natuur wonen of op het platteland heeft ook bewezen gezondheidsvoordelen.
Aan de andere kant, door het wonen in een stad gaat je amygdala (het gebied in de hersenen dat stressvolle situaties en gevaarlijke omstandigheden verwerkt) in overdrive. De enige keer dat dat verandert? Stadsmensen die in de buurt van bossen wonen hebben een veel gezondere amygdala, wat aantoont dat ze beter met stress om kunnen gaan, volgens een nieuw onderzoek door het Max Planck Instituut voor Menselijke Ontwikkeling in Duitsland.
Het onderzoek was het eerste in zijn soort dat het verband tussen de stedelijke omgeving en de effecten ervan op de gezondheid van de hersenen onderzocht. Nog een interessante factor: Wonen in de buurt van een bos heeft voordelen voor allerlei soorten mensen, ongeacht hun economische status en opleidingsniveau.
“Onderzoek naar vormbaarheid van de hersenen ondersteunt de veronderstelling dat de omgeving de hersenstructuur- en functie kan vormen,” zei hoofdauteur van het onderzoek Simone Kühn, Ph.D., een wetenschapper aan het Centrum voor Levensloop Psychologie aan het instituut. “Daarom zijn we geïnteresseerd in de omgevingsfactoren die een positieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de hersenen.”
Meest recente reacties