Wat gebeurt er in je lichaam als je vreugde ervaart?
Zo nu en dan heb je zin om uit je dak te gaan, maar heb jij je ooit afgevraagd wat er in je lichaam gebeurt als je vreugde ervaart?
Er is een oud gezegde dat ongeveer als volgt luidt: Geluk zit in kleine dingen. Of je nu een perfect gevormde vrucht in de supermarkt hebt gevonden of een vriend je net geweldig nieuws heeft gebracht, deze simpele dingen doen je goed.
Op een emotioneel niveau wordt vreugde op veel manieren ervaren – je kunt beginnen te huilen, je kunt je euforisch voelen of een diep gevoel van tevredenheid ervaren. Als we echter vanuit een wetenschappelijk oogpunt spreken, wordt vreugde gevoeld in de neurotransmitters van het lichaam, wat enkele minuscule chemische cellen zijn, die berichten naar de neuronen (zenuwen) en naar andere cellen in het lichaam sturen. De neurotransmitters hebben een zeer belangrijke verantwoordelijkheid: ze beheren in bijna alle aspecten van je lichaam, van de spijsvertering tot de bloedsomloop, de gevoelens en de processen.
Op het niveau van de hersenen
Elke emotie, die je voelt, heeft een reactie in je hersenen en wordt erdoor beïnvloed. Wetenschappers zeggen dat de hersenen verschillende structuren bevatten, die verschillende emoties teweeg kunnen brengen. De frontale kwab, die ook wel bekend staat als het ‘controlepaneel’ van je hersenen, is bijvoorbeeld degene die verantwoordelijk is voor het bewaken van de emotionele toestand. De thalamus, die wordt geassocieerd met een informatiecentrum dat het bewustzijn controleert en regelt, beïnvloedt de manier waarop emotionele reacties worden uitgevoerd.
De twee neurotransmitters, die ons vreugde laten voelen, zijn serotonine en dopamine, die ook geassocieerd worden met geluk. Wanneer je een eenvoudige activiteit doet, die je vreugde brengt, zoals bijvoorbeeld een kat of een hond aaien, een geliefde knuffelen of bijvoorbeeld een wandeling maken, wordt er in je brein aangekondigd dat het tijd is om in het centrale zenuwstelsel die chemicaliën af te geven.
Op het niveau van de bloedsomloop
In het geval dat je het nog niet hebt gemerkt, wanneer je vreugde en geluk ervaart, klopt je hart sneller en wordt je gezicht rood. Deze twee reacties houden verband met het circulatiesysteem, dat niet alleen uit bloedvaten bestaat, maar ook uit je hart, lymfevaten en aders. Natuurlijk hebben andere krachtige emoties zoals verdriet of angst ook op een specifieke manier effect op de bloedsomloop.
Op het niveau van het autonome zenuwstelsel
Simpel gezegd, het autonome zenuwstelsel is degene die verantwoordelijk is voor die dingen die je lichaam zonder bewuste inspanning van jou uitvoert, zoals de verwijding van de pupil, de spijsvertering of de ademhaling. Als je vreugde voelt, wordt dit systeem net als de hersenen en het circulatiesysteem ook beïnvloed.
Wanneer je iets doet dat je echt leuk vindt, zoals in een achtbaan gaan zitten, kan je ademhaling versnellen, terwijl tijdens als je je meer ontspannen voelt het wandelen in het park je ademhaling langzamer kan laten worden.
Speekselvloed, een toename van de lichaamstemperatuur, zweten of metabolisme zijn allemaal delen van het autonome zenuwstelsel die door plezier kunnen worden beïnvloed.
Kan het lichaam worden misleid om zich gelukkiger te voelen?
Volgens deskundigen kun je je lichaam misleiden om je vrolijk te voelen en je humeur te verbeteren. De simpele manier van glimlachen kan de hersenen in de war brengen door je humeur te verbeteren, stress te verminderen en de hartslag te verlagen. Dus zelfs als je een valse glimlach op je gezicht zet, kan dit je humeur ten goede veranderen.
Een andere succesvolle manier om je humeur te verbeteren, is door oefeningen te doen. Er wordt gezegd dat oefeningen doen de angst en depressie verlicht en het lichaam ertoe aanzet endorfines en andere neurotransmitters vrij te geven, die de stemming en het welbevinden aanzienlijk verbeteren.
Meest recente reacties